Een mini ezel is echt een genot om (van) te houden! Ze zijn ontzettend lief, slim en aanhankelijk en geven je hun vriendschap voor het leven. En dat is heel waardevol en uniek, want een mini ezel kan wel 30 tot 35 jaar oud worden!

Zoals de naam het al zegt is de mediterrane miniatuur ezel een kleine ezel soort onder de verschillende ezel rassen. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig van Sardinië en Sicilië. Mini ezels zijn er in verschillende kleuren zoals zwart, bruin, grijs, rood en bont. De meeste ezels hebben als duidelijk kenmerk het zgn. Andreaskruis, een streep die ter hoogte van de schouderbladen de aalstreep doorkruist. Maar er zijn er ook ezels die er een onderbreking in hebben zitten, bijv. omdat ze bont zijn. *

De maximale (schoft/schouder) hoogte die een mini ezel mag hebben is 91 cm. De Nederlandse Stamboekvereniging VNE hanteert voor de mini-ezel een ondergrens van 74 cm voor hengsten en 76 cm voor merries.  Merries mogen vanaf 3-jarige leeftijd worden gedekt en de draagtijd is gemiddeld 12 maanden en een week.  

Mini ezels kunnen in principe nooit alleen staan zonder het gezelschap van een eigen soortgenoot. Dus toen wij besloten voor de aanschaf van een ezeltje te gaan, hebben wij om deze reden meteen een lieftallig tweetal gekocht van destijds 10 en 7 jaar oud. Dat hiermee het kiempje was gezaaid om dit uit te breiden naar een kudde en een eigen mini ezel stal op te bouwen, hadden we toen niet kunnen bedenken.

 

* Leuk weetje: